World's Greatest in Athletics

Så producerades boken ”Svenska mästerskapen i friidrott 1896–2005”

44.jpg

22 May, 2006 Erik Wiger hade ingen tanke på att det skulle bli en bok när han 1984 började fördjupa sig i friidrottens SM-historia. 22 år senare publiceras nu SM-medaljörerna i friidrott genom tiderna i text, bild och siffror. Slutproduktionen, som pågått sedan mars 2004, har gjorts i samarbete med Jonas Hedman och TextoGraf Förlag.  

Erik hade ingen aning om var det skulle sluta när han började fördjupa sig i svensk friidrottshistoria i allmänhet och SM-historien i synnerhet. Någon gång under andra halvan av 90-talet började vi prata om möjligheterna att publicera materialet i tryckt form vilket resulterat i denna bok.

Jag har känt Erik sedan 1989 men det var först hösten 2003 som bokprojektet började ta form. Första mötet hade vi i samband med ungdoms-SM inomhus i Bollnäs i mars 2004. Över en sallad på en pizzeria diskuterade vi ett layoutförslag som byggde på fyrsidiga grenkapitel. Medaljörerna presenterades i tre kolumner i en kondenserad variant av typsnittet Helvetica i 7,5 punkters grad. Med dessa parametrar gick det att få in alla tre kolumnerna på en A4-bred sida utan alltför många förkortningar.

Därefter skulle Erik lämna manus på några grenar men av olika anledningar dröjde det och inte förrän sommaren 2005 började sidorna ta form. Vi träffades på Waynes Coffee i Götgatsbacken i Stockholm torsdagen den 28 juli och det var då projektet kom igång på allvar. Vi flyttade över 80 procent av alla medaljörer från Eriks svarta PC till min silverfärgade MacIntosh med hjälp av ett USB-minne. Jag började redigeringsarbetet och under hösten träffades vi sedan mer eller mindre regelbundet och stämde av. Nästan alltid på Waynes Coffee i ”backen”.

Boken innehåller SM-medaljörerna genom tiderna utomhus. Dock finns de så kallade inomhushoppen med. Det vill säga höjd och längd utan ansats samt grenhopp och mellanhopp. De två sistnämnda grenarna fanns med på friidrottens SM-program till och med 1935 medan höjd och längd utan ansats försvann 1965. Om dessa inomhushopp skulle vara med i boken eller inte har vi diskuterat otaliga gånger.

En annan sak vi inte varit överens om är huruvida de tidiga SM-tävlingarna i brottning, tennis, fotboll och orientering skulle vara med eller inte. Erik ville absolut ha med dem eftersom de låg under Svenska Idrottsförbundet och genomförde sina SM-tävlingar samtidigt som friidrotten. Att det inte var lätt att skilja på vad som var fri idrott och inte när seklet var ungt är uppenbart.

Arbetet med slutproduktionen av boken har innefattat det mesta – eufori, tröstlöshet, korrekturläsning i långa banor, källjämförelser, bildletande, långa nätter och en rad intressanta telefonsamtal!

Att få komma in på upploppet och paketera och slutleverera en produkt av det här slaget har varit ett fascinerande arbete!

Jonas Hedman

Jonas Hedman är skribent, redaktör och grafiker och har varit projektledare för boken ”SM i friidrott 1896–2005”
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy