World's Greatest in Athletics

Petter Olson på väg mot drömgränsen

16 Mar, 2016 Inne-VM i Portland, Oregon, mjukstartar natten till torsdag svensk tid med stavfinalerna och drar igång på allvar fredag kväll där mångkamparen Petter Olson är förste svensk i elden kl 19.30 svensk tid.  

Petter vrickade högerfoten ganska illa i juni 2015 i samband med kulträning vilket resulterade i att han fick ställa in hela sommaren. Han började löpträna i september men kunde inte start hoppträningen förrän i januari, ändå lyckades han göra 5.837 poäng i Tallinn i mitten på februari, bara 67 poäng från det två år gamla personliga rekordet. Elva man kommer till start i sjukampen i Portland av vilka Petter har det åttonde bästa årsbästat.

Sextusen poäng hägrar
– Drömmen är att kunna sätta ett stort personligt rekord här i Portland. Formen är bättre nu än i Tallinn för en månad sedan och hittar jag bara flytet så kan det bli personligt rekord, säger Petter.
Han kommer från Malmö men bor i Stockholm och tävlar för Hässelby SK sedan några år. I Portland gör han sitt fjärde mästerskap efter att tidigare ha varit med i EM i Helsingfors 2012 och inne-EM i Göteborg 2013 och Prag 2014 då han var åtta i sjukampen.
– Åttondeplatsen på inne-EM i Prag är min hittills största merit men den nådde jag utan att egentligen få till det riktigt bra i någon av delgrenarna. Nu har jag mer erfarenhet och det i kombination med bättre form hoppas jag ska bära långt.
– Höjd och längd är grenar som jag ännu inte riktigt återfått samma kapacitet som före skadan men de andra grenarna har gått bra.

Möter Ashton Eaton
Sjukampen är en av de mest uppmärksammade grenarna i VM eftersom USA:s suveräne Ashton Eaton är med. Han har vunnit de två senaste VM-titlarna inomhus i sjukamp och är regerande världsmästare i tiokamp där han i Peking i somras satte världsrekord med 9045 poäng. För den prestationen utsågs han till världens främste manlige friidrottare 2015.
– Det ska bli väldigt inspirerande att möta honom! Det blir ska bli kul och han kan säkert dra med flera till bra resultat, säger Petter.
Petter ligger trea på den svenska genom-tiderna-listan i sjukamp med sina 5.904 poäng från 2014. Det svenska rekordet har Henrik Dagård med 6.142 poäng satt på inne-VM i Barcelona 1995. Har Petter två bra dagar har han definitivt kapacitet att nå drömgränsen sextusen poäng.

Jonas Hedman

Mer om inne-VM i Portland
Intressant VM-debut för Sarah Lahti

Odain Rose inspireras av Susanna Kallur

Spännande blågul trupp till IVM i Portland

Entry lists
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy