World's Greatest in Athletics

Odain Rose hyllar Sanna Kallur

16 Mar, 2016 Den åtta personer lilla svenska VM-truppen i Portland innehåller en sprinter – Odain Rose från Jamaica och Umeå – som bor i Falun och tränar med Susanna Kallur. Odain har två gånger i vinter noterat 6.62 på 60 m vilket är tangerat personbästa och bara 0.04 från det svenska rekordet. Klockan 22.20 på fredag kväll svensk tid springer han 60 m-försök i Portland.  

Det är mycket som är nytt till detta inomhus-VM, bland annat har startfälten bantats ner ordentligt genom att alla kvaltävlingar i teknikgrenarna är borta. Undantaget är 60 m slätt där det på manliga sidan är 68 anmälda. Odain Rose har det 22:a bästa årsbästat med sina 6.62 och att påstå att det är fruktansvärt jämnt är ingen överdrift. Förutom Usain själv har ytterligare fem man årsbästa på 6.62 och hela 17 ryms i intervallet 6.58-6.64.

Sämst rankad av alla, men …
– Jag är sämst rankad av alla svenskar på VM men så är det också som sagt väldigt jämnt. Det kan gå nästan hur som helst, säger Odain Rose dagarna före VM-starten.
– Men jag gillar att skrälla och formen känns bra. Jag tror definitivt att det finns mer i kroppen än de 6.62 jag gjort i vinter och det finns nog inget bättre tillfälle att plocka fram det än nu.
– Bara jag lyckas göra mitt eget lopp och inte spänna bort mig. Hitta flytet helt enkelt. Tidigare har jag velat för mycket, nu handlar det för mig mycket om att inte vilja för mycket. Det låter konstigt men det gäller att vara kylig hela vägen. Det fungerade bra på Globen-galan och även på ISM i Malmö så det kommer mer och mer, säger Odain som var femma på inne-EM i Göteborg 2013 på personliga rekordet 6.62.

"Sanna Kallur är en energibomb"
Sedan juni 2015 bor och tränar Odain i Falun där han har Susanna Kallur och Josefin Palm som träningskompisar och Torbjörn Eriksson som tränare.
– Sanna är så fantastiskt stark mentalt och alltid positiv och fokuserad på träning. Om jag kommer till hallen och är lite trött eller sliten så peppar hon alltid, hon är en energibomb! Det går inte att inte dras med i det, hon är hur glad som helst och det smittar av sig. Och då blir det oftast bra pass trots att man kanske inte är så pigg.
– Sanna är alltid glad och ser bara möjligheter. Sanna och Tobbe Eriksson har jag mycket att tacka för, säger Odain

Inspireras av Asafa Powell
Odain är född på Jamaica och kom med familjen till Sverige när han var tre år.
– De första tio åren reste vi regelbundet och hälsade på släkten på Jamaica men nu är det över tio år sedan jag var där senast. Jag har en hel del släkt längs USA:s östkust och direkt efter VM ska jag hälsa på min pappa och en moster i New Jersey. Sedan åker jag på träningsläger med bland annat Susanna Kallur och Torbjörn Eriksson i Florida.
Odain har träffat Usain Bolt men känner honom ingen något närmare.
– Asafa Powell har jag haft mer kontakt med.
Med jamaicanskt blod i ådrorna finns alla förutsättningar för att det ska kunna gå fort och på fredag är det dags för VM för Odain som gör sitt fjärde raka inomhusmästerskap på 60 m.
– Förberedelserna har gått bra och det ska bli riktigt kul!

Jonas Hedman

Mer om inne-VM i Portland
Intressant VM-debut för Sarah Lahti

Petter Olson på väg mot drömgränsen

Spännande blågul trupp till IVM i Portland

Entry lists
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy