World's Greatest in Athletics

Spännande VM-debut för Sarah Lahti

16 Mar, 2016 Hässelbys medel-långdistansare Sarah Lahti, 21, gör mästerskapsdebut på inne-VM i Portland kommande helg och det på en distans som inte ens hon själv trott på. Efter VM är det fullt fokus på att kvala in till OS i Rio.  

Sarah Lahti har tävlat med framgång på i princip alla medeldistanssträckor plus väg och terräng upp till 10 km. På bana har det gått bäst på 5000 m men inför våren är målet att göra en OS-kvalificerande tid på 10 000 m. Vinterns plan var att träna i Australien i ett par månader men ibland blir det inte som man tänkt sig.
Hon och elitlöpande pojkvännen avbröt lägret redan efter en månad och åkte hem. Väl i Sverige ställde Sarah upp på 3000 m i Nordenkampen i Växjö och missade IVM-kvalgränsen 9:00 med blott en dryg sekund. Då föddes VM-tankarna på allvar. Men det var svårt att hitta lopp för att kunna göra en kvalificerande tid.

Svenskt rekord i Globen
I Globen-galan den 19 februari sprang Sarah 1 mile vilket slutade med 4:30.42 och svenskt inomhusrekord. På vägen dit satte hon personligt rekord på 1500 m med 4:12.73 vilket förde upp henne till delad sjundeplats genom tiderna i Sverige inomhus. Men framför allt innebar tiden att Sarah kvalade in till inne-VM och det är den distansen hon springer i Portland.
– Ja, det blir inte alltid som man planerat. Det blir VM i fel gren kan man säga men 1500 m passar mig bra också, det blir bra snabbhetsträning inför utomhussäsongen, säger Sarah.
– Hade jag sprungit 1500 m istället för 1 mile i Globen så hade jag nog sprungit ännu fortare. Men jag får göra det här i Portland istället.
Efter IVM är blir det träning på hög höjd i Flagstaff en månad.
– Där kommer jag att träna med Ulf Fribergs grupp där bland annat Meraf Bahta ingår.

OS är det stora målet
– Träningen i Australien fungerade jättebra och formen är bra, målet är att OS-kvala på 10 000 m i Stanford, Kalifornien, den 1 maj. SOK:s gräns är 31:50 och för att göra det måste jag öppna första 5000 m på runt 15:50 vilket är långt under mitt personliga rekord på sträckan. Det är en stor utmaning men jag har utvecklats en hel del det senaste året och tror att chansen finns, säger Sarah.
Eventuellt springer hon ett 5 km-lopp på väg i Carlsbad, Kalifornien, i april för att testa formen men inget är helt klart än.
På 1500 m i Portland är 22 tjejer anmälda och bland dem finns bland annat finskan Kristiina Mäki som har ett färskt personligt rekord på 4:11.56. Bland favoriterna märks Sifan Hassan från Nederländerna och Dawit Seyaum från Etiopien som båda gjort just över fyra minuter i vinter.

Jonas Hedman

Mer om inne-VM i Portland
Odain Rose inspireras av Susanna Kallur

Petter Olson på väg mot drömgränsen

Sverige har största nordiska truppen

Spännande blågul trupp till IVM i Portland

Entry lists
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy