World's Greatest in Athletics

IVM: Sverige har största nordiska truppen

16 Mar, 2016 Sverige står för den klart största nordiska truppen på inne-VM i Portland med åtta aktiva. Övriga Norden har fem tillsammans. Finland har två aktiva med och Danmark, Norge och Island en vardera.  

Islands Aníta Hinriksdóttir springer 800 m och har ett årsbästa på 2:01.59 från Nordenkampen i Växjö för en månad sedan som hon vann. Norges Hedda Hynne satte norskt rekord med 2:01.82 som tvåa i samma lopp och de får bl a möta vår egen Lovisa Lindh (bilden) som kvalade in till mästerskapet tack vara 2:02.33 i samma lopp. 
Danmarks Andreas Martinsen är uppsatt på 60 m häck där han denna inomhussäsong sänkt sitt danska rekord till 7.69.

I tresteg har Kristiina Mäkelä tangerat det finska inomhusrekordet med 14.20 (14 cm längre än hennes utomhuspers) medan Sanna Nygård hoppat 13.69 (en decimeter från pers).

Man håller onekligen en extra tumme för Aníta Hinriksdóttir på 800 m. På förra inne-VM:et i Polen drog hon sitt försöksheat och tog sig tack vare tangerade juniorvärldsrekordet 2:01.03 vidare till final. Bara för att en stund senare få veta att hon trampat på linjen med diskning som följd.

Tretton nordbor på inne-VM låter kanske lite men det är långt till Portland och mästerskapet går sent. Och i sommar väntar EM i juli och får några också OS i augusti. 
Men det har faktiskt varit ännu mindre nordisk representation på inne-VM. I Istanbul 2012 var fyra svenskar med och i övrigt från de nordiska länderna två från Danmark respektive Island samt en norska. Men ingen från Finland som då för första gången i mästerskapshistorien, alltså sedan 1896, inte var representerat alls. Men nu är som sagt Mäkelä och Nygård med.

Apropå inne-VM i Istanbul 2012 och vad man minns bäst därifrån. Jo, Ebba Jungmarks silver i höjd och Moa Hjelmers 23.85-öppning på 400 m (0.08 från 200-perset) i semifinalen som förde henne till svenskt rekord 52.29!

Jonas Hedman

Mer om inne-VM i Portland
Intressant VM-debut för Sarah Lahti

Odain Rose inspireras av Susanna Kallur

Petter Olson på väg mot drömgränsen

Spännande blågul trupp till IVM i Portland

Entry lists
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy