World's Greatest in Athletics

IVM: Khaddi mot nya mål med längre ansats

17 Mar, 2016 VM-sjuan i längd från i somras, Khaddi Sagnia, har inte haft någon optimal inomhussäsong så här långt på grund av en envis förkylning som hängt i nästan hela vintern. Men hon är full av tillförsikt, känner att formen är där och siktar på att hoppa långt.  

Khaddi Sagnia från Ullevi FK har gjort fyra längdtävlingar i vinter och har ett årsbästa på 6.61 från årsdebuten i Malmö i slutet på januari. En envis förkylning har suttit i sedan dess och hon missade bland annat inne-SM i Malmö för två veckor sedan. Men hon är laddad och redo för vad som blir hennes tredje mästerskap efter inne-EM för ett år sedan och VM i Peking i somras.
– Vi är verkligen en skön trupp som är här! Vi är inte så många men det är gött för man hinner umgås med alla. Och Portland, vilken trevlig stad! Människorna är så underbara, de hälsar och ler mot en när man går på stan! Det är bara vädret som inte är så bra, men det ska bli bättre har jag hört, säger Khaddi.
– Jag har inte så stora förväntningar eftersom jag haft en strulig vinter. Men det ska bli kul att hoppa och banorna kändes jättesköna när jag testade dem.

Från sjutton till nitton
Efter att länge ha kört med en ansats på sjutton steg har Khaddi och hennes tränare efter långt övervägande bestämt sig för att förlänga den med två steg till nitton.
– VM blir faktiskt första gången jag testar den på tävling. Vi har planerat för detta länge och nu blir det till slut av. Jag behöver en längre ansats för att kunna utnyttja min snabbhet bättre och på så sätt hoppa längre, säger Khaddi.
När hon mästerskapsdebuterade på inne-EM i Prag för ett år sedan var hon relativt okänd. Nu är läget ett annat vilket mycket beror på att hon blev VM-sjua i Peking i somras på 6.78 som är tangerat personligt rekord.
– Visst känner jag förväntningarna men det är mest kul med uppmärksamheten. Det är vad jag och min tränare Katrin Klaup sätter upp för mål som är viktigast. Media tar visserligen energi och det har ju blivit mer av den varan det senaste året, men det är kul, annars skulle jag inte hålla på med det här.

Final direkt i alla teknikgrenar
Nytt i detta mästerskap är att det inte är några kval i teknikgrenarna. Alla tävlande får tre försök, därefter får de åtta bästa ytterligare två hopp och till sist de fyra främsta ett sjätte.
– Det är skönt att det är final direkt! På inne-EM för ett år sedan missade jag finalen med en centimeter och det kommer inte hända nu.
– Jag känner ingen press eftersom jag inte har med mig ett bra resultat i vinter. Det viktiga är att jag får rytmen i ansatsen att stämma, det är utmaningen för mig.
16 tjejer är med i längdtävlingen i Portland och Khaddi har med sina 6.61 årsbästa nummer 14. Men det är jämnt och vi vet att Khaddi kan tända till när det verkligen gäller. Längdfinalen börjar 02.55 natten mot lördag.

Jonas Hedman

Mer om inne-VM i Portland
Intressant VM-debut för Sarah Lahti

Sverige har största nordiska truppen

Odain Rose inspireras av Susanna Kallur

Petter Olson på väg mot drömgränsen

Spännande blågul trupp till IVM i Portland

Entry lists
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy