World's Greatest in Athletics

IVM: Två av tolv i höjdfinalen

17 Mar, 2016 Tolv tjejer från elva nationer är med i den kvinnliga VM-finalen i höjd i Portland på söndag och Sverige är enda nation med två tävlande – Erika Kinsey och Sofie Skoog. Båda har kapacitet att bli topp-8.  

Fjolårets komet Erika Kinsey var världssjua med nya personliga rekordet 1.97 noterat på Lag-EM Super League i ryska Tjeboksary i midsommarhelgen. Hon var också trea i Diamond League-tävlingen i Lausanne på 1.94. En knäskada har dock stört henne denna vinter och hon har bara kunnat göra två tävlingar – 1.87 respektive 1.85.
– Det positiva är att knäet höll bra i båda tävlingarna och nu har jag varit på träningsläger i värmen i Savannah och kunnat köra två hoppass per vecka. Så formen är klart bättre, säger Erika.

Från ingenstans
Skadan kom i princip från ingenstans i november precis när den tuffaste grundträningsperioden skulle avslutas. Hon kunde inte göra några hoppövningar alls på flera månader vilket var en ny situation.
– Jag har egentligen aldrig varit skadad tidigare så det tog ett tag innan jag förstod hur allvarlig skadan var. Det var på insidan av knäet på upphoppsbenet som problemet satt. Det har långsamt blivit bättre och bättre och nu känner jag inte av den alls.

Final direkt på söndag
– Det är skönt att det inte är något kval utan final direkt. Det är lättare att ladda för en tävling istället för två. Jag behöver få mer mästerskapserfarenhet inför sommaren då det är EM och OS för jag har ju faktiskt bara gjort ett mästerskap tidigare, säger Erika.
– Min fysiska form är bra men hopptekniken är min svaga sida, i synnerhet nu när jag inte kunnat hoppa så mycket. Det kan gå hur som helst på söndag men jag är helt klart optimist! avslutar Erika.

Sofie är redo för höga höjder
IF Götas Sofie Skoog gör sin hittills bästa inomhussäsong och har sju tävlingar på bra nivå i vinter med OS-kvalificerande 1.94 från Nordenkampen för en månad sedan i topp. Det är personligt rekord med två centimeter.
– Det är en så skön säsong jag har bakom mig med så många bra tävlingar! Jag var så nervös inför första tävlingen men satte inomhuspers med 1.89 direkt! Stabiliteten är jag riktigt nöjd och det har skapat en trygghet, säger Sofie.

"Stefan Holm har betytt allt"
OS-mästaren Stefan Holm tog över som tränare för Sofie hösten 2014 och hans insats har betytt mycket för hennes utveckling.
– Han har betytt allt för min förbättring. Jag hade inte varit där jag är idag om det inte varit för Stefan. Vi hoppar mycket mer än vad jag gjorde tidigare, häckhopp och mångsteg, alltså ren hoppstyrka. Vi kör också mer styrketräning och jag känner mig mer genomtränad än tidigare.
– Stabiliteten har gjort att jag tagit många fler höjder i första försöket vilket betyder en hel del, inte minst i ett mästerskap. Att ta i första kan betyda ett väldigt trevligt resultat, säger Sofie.

Kapacitet för medalj?
– Jag har inte sett höjningsschemat men felfri över 1.97 kan kanske räcka till medalj och jag tror att två meter krävs för guld. Men jag tänker inte medalj för egen del. Visst kan jag hoppa högre än de 1.94 som jag tagit i vinter men att hoppa ytterligare tre centimeter redan nu känns kanske inte riktigt realistiskt, säger Sofie som dock poängterar att hon inte sätter några gränser.
– Startlistan indikerar att det kommer att bli extremt jämnt på söndag så det kan bli en väldigt spännande tävling.

Jonas Hedman

Mer om inne-VM i Portland
Mediaguide med fakta om de åtta svenskarna

Khaddi mot nya mål med längre ansats

Intressant VM-debut för Sarah Lahti

Sverige har största nordiska truppen

Odain Rose inspireras av Susanna Kallur

Petter Olson på väg mot drömgränsen

Spännande blågul trupp till IVM i Portland

Entry lists
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy