World's Greatest in Athletics

Sveriges fjärde bästa sportbok 2007

09 Jan, 2008 ”Friidrottens främsta män” har fått ett väldigt positivt mottagande. Den 21 december 2007 recenserade Dagens Nyheter årets bästa sportböcker och ”Friidrottens främsta män” fick näst högsta betyg – 4 av 5. I Värmlands Folkblad blev omdömet fem av fem! Vi har samlat några recensioner och kommentarer.  

I kamp med böcker om fotboll, bandy, golf och trav placerade sig ”Friidrottens främsta män” på delad fjärde plats i Dagens Nyheters traditionella bokrecension som omfattade 46 sportböcker av vilka tio betygsattes. De tre böcker som fick toppbetyg var ”Fosshaug – bandygalen”, ”I skuggan av San Siro – från proffsdröm till mardröm” av Martin Bengtsson och ”Allsvensk idyll – texter om och av Jan Olof 'Jolo' Olsson”.
Bakom dem, illsammans med bland annat ”Kurre Hamrin: Udda finter – många mål”, placerade sig sedan ”Friidrottens främsta män” som enda friidrottsbok.


”En manlig svensk friidrottskanon på 429 muskulösa sidor”


21 dec 2007, Dagens Nyheter: Efter att ha läst 30 hyllningstexter om hur bra Christian Olsson är – men inte varför – kommer äntligen boken som förklarar. Den innehåller väl många resultat och träningsmetoder men är ändå underhållande och grundlig: en manlig svensk friidrottskanon på 429 muskulösa sidor. De fem bästa i varje gren genom tiderna rankas och vinnarens belöning blir hans berättelse. Jonas Hedmans stora förtjänst är hans ingående ämneskunskaper som får männen att berätta även om motgångar. Nu väntar vi bara på tjejerna!

Magnus Sjöholm
Frilansjournalist


”Hoppades det högre på Nordahls tid?”


7 mar 2008, Helsingborgs Dagblad: När friidrottsälskare träffas uppstår alltid samma diskussion under cognacen till kaffet: hur hade gårdagens stjärnor stått sig mot dagens, eller tvärtom? Hur hade dagens stjärnor klarat sig förr, med så helt andra förutsättningar vad gäller träning, underlag etc. Den stora nostalgistunden är inne … Barndomens hjältar lyfts fram och dammas av. Nog var det fan att Ragge Lundberg aldrig fick chansen att hoppa med glasfiberstav. Vad kunde inte P-O Trollsås gjort på en allvädersbana. Och givetvis Gunder och Arne.

Jonas Hedman, framstående friidrottsexpert och enveten kalenderbitare, har tagit sig för den omöjliga uppgiften att ranka Sveriges främsta friidrottare genom tiderna i Friidrottens främsta män.
Här finns de främstas resultatlistor, utvecklingskurvor, meriter, rubbet. Plus en gedigen intervju, eller när detta varit omöjligt, en ordentlig genomlysning av hans karriär och utförsgåvor. Sentida släktingar har letats fram, skrivna urkunder rannsakats.

Det är klart att en bok av det här slaget är att utmana både ödet och amatörförståsigpåare, mig själv inräknad. Hur i helvete kan karl'n placera Gunder Hägg som fyra på 5000 meter, efter Jonny Danielson, Kälarne och Gärderud? Deras meriter på distansen är ju lappri mot ett världsrekord som stod sig i nästan 15 år.

Det verkligt läsvärda finns i de olika personporträtten som formar sig till en sociologisk genomlysning av det svenska samhället. Släggkastaren Birger Asplund får stå som en symbol för det gamla fattig-Sverige: uppvuxen i ödemarken i nordvästra Jämtland där det saknades landsväg, var två mil till närmaste by och åtta mil till en järnvägsstation.
Av pikanterierna i marginalen kan nämnas att Eric Lemming, spjutheroen med bland annat fyra OS-guld, gjorde en älskarinna med barn. Detta barn var skådespelaren Georg Rydeberg.
Recensionen i sin helhet

Gunder Andersson
Författare och frilansjournalist


”Med principen ’en i varje gren’ finns det något för alla friidrottsintresserade oavsett favoritgren”


11 dec 2007, www.friidrott.se: En bok på svenska med mycket läsning om svensk friidrotts både historia och nutid!?! De som var med på 50- och 60-talen minns säkert fortfarande bland annat Sven Lindhagens böcker, men sedan dess har det varit minst sagt tunnsått med rejäl friidrottsläsning i bokform.
Men nu, lagom till jul, görs äntligen något åt denna brist när Jonas Hedman publicerar sin ”Friidrottens främsta män”. På inte mindre än 432 sidor (17x24 cm) presenterar han ingående ett 20-tal av den svenska friidrottshistoriens stora.
Även om det naturligtvis finns en rejäl dos statistiska fakta och gott om bilder ligger tonvikten på långa presentationer – så långt möjligt baserade på intervjuer med de aktiva själva – som skildrar deras friidrottskarriärer ingående.
Urvalet av personerna som presenteras har gjorts på ett litet annorlunda sätt: Jonas har i varje arenagren valt ut den aktive som han tycker förtjänar epitetet ”Sveriges främste genom tiderna” i den grenen. Några av valen har varit enkla och självklara, andra betydligt knepigare och i några fall säkert överraskande.
Men även om man som läsare kanske saknar någon speciell aktiv är det garanterat inga ointressanta personer som porträtteras. Och genom principen ”En i varje gren” snarare än ”20 bästa alla kategorier” finns det något för alla friidrottsintresserade oberoende av favoritgren.
Som framgår av titeln har boken trots sina drygt 400 sidor begränsats till de manliga grenarna, men förhoppningsvis är en ”Friidrottens främsta kvinnor” något som blir verklighet i en inte alltför avlägsen framtid.

A. Lennart Julin
Webbredaktör friidrott.se


”Grymt snyggt och väl genomarbetat!”


20 nov 2007: Jag vet inte vad jag hade väntat mig av ”Friidrottens främsta män”. Men inte så här mycket fakta, det är då ett som är säkert!!! Grymt snyggt och väl genomarbetat!

Stefan Holm
Höjdhoppare


Grattis till tidernas största svenska sportbok!


20 dec 2007: Jag tar av min tomteluva i juletid och böjer mitt huvud i vördnad för Din helt suveräna bok ”Friidrottens främsta män”. Allt sedan det fina svenska OS-året 1948 har jag själv varit en mycket stor idrottsvän. Detta framför allt när det gäller skidor, gång och Gre-No-Li-trion i fotboll. Jag har i min ägo flera hundra sportböcker där Sven Lindhagen (1896–1969) i mitt tycke alltid stått i en viss särklass med sina tillförlitliga böcker.
Nu, i nådens år 2007, har en ung grabb från Trångsund till och med överträffat självaste legendaren Lindhagen. I mitt tycke går du upp som Sverige-etta genom tiderna när det gäller idrottshistoriska böcker!
Själv har jag skrivit åtta idrottshistoriska böcker (sex om skidor och två allmänna) som jag fått mycket beröm för. Men jag känner mig underlägsen den år 1972 födde idrottshistorikern Jonas Hedman!

Vidar Martinell
Idrottshistoriker i Järna utanför Södertälje


”Hur många visste att Wissman misslyckades med att kvala in till tre raka USM?”


28 dec 2007, www.sportviminns.se: Att historien är intressant och att det är roligt att läsa om hur de tränade förr beskriver Jonas Hedman i sin nya bok ”Friidrottens främsta män”. Den innehåller en samling profiler som Ricky Bruch, Patrik Sjöberg, Mattias Sunneborn, Kjell-Erik Ståhl, Jonny Danielson, Dan Waern, Johan Wissman med flera. Det finns många intressanta poänger som till exempel när det gäller Wissman. Hur många visste att han misslyckades med att kvala in till tre USM? Han var bland de sämsta i sin träningsgrupp i IFK Helsingborg men fortsatte att kämpa på ändå. Detta visar återigen att alla friidrottstränare har ett stort ansvar i de känsliga åldrarna 13–16 år när vissa växer ifrån sina kamrater. Att Wissman kämpade på skall vi vara glada för idag. De som tränade honom vid denna tid, bland annat Peter Eriksson och Tony Rosenberg, skall hedras för sin insats!

Det är ont om intressanta friidrottsböcker som går på djupet. Ytliga publikationer finns det gott om men det är just när man får höra hur nära det varit att vissa aktiva givit upp eller vilka tillfälligheter som gör att en person börjar satsa på en viss gren som det blir riktigt intressant.

Jonas Hedman ska hedras för sin mycket läsvärda bok. Han har skrivits årets bok som är den självklara boken för alla friidrottare! Jonas har rest land och rike runt för att göra intervjuerna och sammanställt dessa till informativa berättelser där han lyckats få en bra balans mellan statistik och människan bakom resultaten. En viktig del med boken är också att många grenettor från fornstora dagar uppskattas än mer idag för sina prestationer. Jag tänker bland annat på Kjell-Erik Ståhl och Jonny Danielson.

Nu väntar jag bara på uppföljningen av ”Friidrottens främsta män” vilken jag antar blir ”Friidrottens främsta kvinnor”. Där hoppas jag få läsa om Karoline Nemetz, ”Nora-Anna”, Evy Palm med flera. Jonas gör en stor välgärning och jag hoppas verkligen att alla ni som är friidrottsintresserade köper boken så att ni kan njuta av de fantastiska berättelserna om våra hjältar. Priset är löjligt låga 299 kr.
Beställ den här!

Mikael ”Slang” Larsson
Redaktör sportviminns.se


En läsvärd, personlig sammanställning av vår tids främsta friidrottare


10 jan 2008, www.stockholmsftf.se: Boken ”Friidrottens främsta män” är Jonas Hedmans personliga sammanställning över de bästa manliga friidrottarna inom varje friidrottsgren. Han ger ett roligt, genomarbetat personligt porträtt av den idrottare han rankar högst i respektive gren. Jonas har lagt ner ett fantastiskt arbete med att kontakta de olika friidrottsstjärnorna och gjort många udda resor för att få träffa dem öga mot öga.
Jag ser honom framför mig när han kommer fram till dörren hemma hos Ricky Bruch nere i Skåne för ett planerat möte och endast hittar en lapp med texten:
”OBS! Åkte kl. 09.30 till Lund för läkarundersökning (svår ischias!!)”
Jonas fick åka hem och göra sin research på egen hand, men pratade sedan med Ricky på telefon. Reportagen är mycket välskrivna och han berättar gärna det lilla extra som vi inte tidigare kände till.

Personporträtten är naturligtvis kompletterade med den för Jonas så typiska faktarutan som i boken inte har formen av en ruta utan mer en fullmatad sida eller två, och all information finns naturligtvis med. Jag skall inte avslöja för mycket om de friidrottare som Jonas satt överst på pallen, men det är en otrolig spännvidd från sekelskiftets stora namn Eric Lemming till vår tids sprinterhopp Johan Wissman.

Det första reportage jag kastade mig över som gammal medeldistansare var lustigt nog det som handlade om kulbjässen "Honta" Höglund som jag inte läst och hört mycket av sedan det begav sig på 70-talet. Riktigt intressant att läsa. Visste ni till exempel att Sören Tallhem komponerat ”Sången om Honta”. Jag har aldrig hört låten och vet inte om jag vill heller, men det låter som en snygg gest.
"Friidrottens främsta män" kommer jag helt klart att läsa mer än en gång!

Dan Kullman
F d medeldistansare och numera veteranlöpare


”Oerhört bra grafiskt och en grymt fin layout!”


26 dec 2007: Ordet ”fantastiskt” tycker jag egentligen inte om. Det har använts och missanvänts i sådan utsträckning och i alla sammanhang att det förlorat sin valör. Men ändå frestas jag att använda ordet när det gäller "Friidrottens främsta män". Jag tycker det är ett fantastiskt verk!
Jonas har lyckats samla detta stora område på ett utomordentligt fint sätt. Oerhört bra grafiskt – det är grymt fin layout! Språkligt och innehållsmässigt är det också en höjdare. Från F-allitterationen i titeln till det pedagogiska upplägget med förklaringar till rankingen och hela bokens upplägg!
Liksom för Erik Wigers bok om SM i friidrott genom tiderna ligger det ju ett omfattande researcharbete bakom med alla resor och intervjuer och detektivarbete för att hitta intervjuoffer och autografer och så vidare. Imponerande också med alla statistiska uppgifter.
Jag är närmast lyrisk, men det är ju också en så vacker bok! En pärla för alla som delar vårt friidrottsintresse!
Jag har alldeles nyss beställt fyra ex till son och barnbarn!

Stefan Barck
Tränade Owe Jonsson till EM-guld på 200 m 1962


”Jag tycker boken är helt fantastiskt bra!”


18 dec 2007: ”Friidrottens främsta män” överträffade mina högt ställda förväntningar. Jag tycker den är helt fantastiskt bra! Som stor friidrottsvän och statistikälskare har jag följt sporten sedan OS i Helsingfors 1952 och jag tycker att Jonas Hedman gjort ett enastående arbete med att ta fram alla dessa resultat och denna enorma statistik! Rankingen av de fem främsta i varje gren överensstämmer också mycket väl med mina bedömningar.
Alldeles speciellt uppskattade jag att läsa om 200 m-löparen Owe Jonsson som tyvärr glömts bort av många. Hans bortgång var nog det mest tragiska som drabbat svensk friidrott. Han var så ung och kunde blivit ännu mycket bättre. Jag tänker ännu efter 45 år ofta på denna sorgliga olycka.

Ingemar Persson
Asmundtorp


”Modigt att välja Waern före Hägg”


4 jan 2008: Det är de äldre friidrottarna jag gillar bäst. Eric Lemming, Lennart Strandberg, Birger Asplund och Dan Waern för att inte nämna Owe Jonsson är höjdarkapitlen. Texterna om Christian Olsson och Patrik Sjöberg kändes faktiskt inte lika spännande.
Modigt också att välja Dan Waern före Gunder Hägg på 1500 m även om jag helt är med på den rangordningen. Men hade jag fått frågan innan jag läste "Friidrottens främsta män" hade jag svarat Gunder Hägg 100 gånger av 100.
Nu väntar vi på ”Friidrottens främsta kvinnor”!

Anders Johrén
F d höjdhoppare och författare till ”Boken om 500 AIK:are” som kom ut i december 2007
Webmaster: jonas.hedman@textograf.com Created by aeiouy